Czas do najbliższego meczu odlicza

DD D H H M M S S
-:-
Już wkrótce mecz w Twojej okolicy. Kibicuj z trybun 12 maja w Mielcu.
Kup bilet

Dodano: 1 marca 2022

Oświadczenie reprezentacji Polski w piłce ręcznej

Reprezentanci Polski w piłce ręcznej kobiet i mężczyzn postanowili zabrać głos w sprawie toczącej się wojny na Ukrainie. Poniżej przedstawiamy treść oświadczenia.

Oświadczenie reprezentacji Polski w piłce ręcznej

„Wszystko, co piękne w sporcie jest sprzeczne z tym, co niesie ze sobą wojna”

Te słowa kilka dni temu wypowiedział kapitan piłkarskiej reprezentacji Polski, Robert Lewandowski. Nie można prościej i piękniej w jednym zdaniu wyrazić czym jest sport.

Za naszą wschodnią granicą od sześciu dni toczy się wojna. W sposób bestialski giną niewinni ludzie.

Od najmłodszych lat uczymy się, że sport powinien być wolny od polityki. Dzisiaj w obliczu wydarzeń na Ukrainie dostrzegamy jak dalekie od prawdy jest to zdanie. Dlatego apelujemy do wszystkich organizacji sportowych jak również sportowców na całym świecie, którzy jeszcze nie zajęli stanowiska wobec wojny na Ukrainie.

Drodzy sportowcy, zacznijmy mówić jednym głosem! Bądźmy solidarni z Ukrainą i wyraźmy swój sprzeciw przeciwko sportowej rywalizacji z reprezentacjami Rosji i Białorusi. Pomóżmy swoim stanowiskiem tym, na których dzisiaj ciąży odpowiedzialność trudnych decyzji. Nie rzadko politycznych. Nasz wspólny sprzeciw może pomóc Ukrainie. Wspólnie możemy sprawić, że wrócimy do sportowej rywalizacji, którą cechuje sprawiedliwość i fair play.

Pragniemy wyraźnie podkreślić, że w żadnym stopniu nie obwiniamy rosyjskich jak również białoruskich sportowców za działania ich rządów, ale dzisiaj nie możemy i nie chcemy zostać obojętni wobec ofiar konfliktu. Obowiązkiem reprezentanta Polski a także każdego kraju jest dawać świadectwo stania na straży praw człowieka, moralności i etyki.

Dziękujemy Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej za zajęcie stanowiska w sprawie meczów eliminacyjnych naszej drużyny narodowej kobiet z reprezentacją Rosji. Chylimy czoła przed ostatnią decyzją Komitetu Wykonawczego EHF ws. zawieszenia rywalizacji sportowej z Rosją i Białorusią. Wiemy, że nie były to łatwe decyzje.

Dziękujemy również ZPRP za to, że od początku mówimy jednym głosem.

Żywimy głęboką nadzieję, że nasz apel nie pozostanie bez odpowiedzi.

Reprezentacja Polski w piłce ręcznej kobiet i mężczyzn.

Runda zasadnicza

M Drużyna M P